Afdrukken

Leven en laten leven

Geschreven door spiritsept.

leven en laten leven

bloemen leven. mensen ook dualiteit hoort bij het levenflora
bloemen maken mensen vernietigen voor eigen gewin.
de zaden schenken nu leven door de drup op aarde
die vol leven gezogen de dag begint groei is leven
vol kracht op weg gaan om later eikels uit te strooien
de zon geeft warmte om zo veel mogelijk energie
aan de zaden te geven . Alles wat mooi is kost geen geld
luister vrienden geld is onze grootste vijand ter wereld
hoezo dan? Nou je wilt kopen en kopen en duurder
en nog mooier dan de buren. Alles pikken van de ander
en zo duur mogelijk verkopen
levert de meeste doekoe op
maar dan denk je niet aan je medemens
zonder medemens ben je ook geen mens
vol mens zijn betekent geven
niet nemen

Afdrukken

Boomerang

Geschreven door Hilko.

‘Ik wil, dat je er alles aan doet om hem te redden, hoor je?!’ ‘Geld speelt geen rol!’ De dierenarts knikte en nam de halfdode kat mee naar de operatiekamer.

Bertus had sinds de dood van Maria niemand meer. Althans niemand die hem Bertus noemde. Voor de mensen die hij dagelijks tegenkwam was hij meneer Duivenberg. Voor de buren, die hij steevast groette als hij zijn wandelingetje deed elke dag om acht uur ’s ochtends waarvoor hij zich elke dag in pak hees, zijn lange jas aantrok en zijn sjieke hoed opzette. 'Goedemorgen, meneer Duivenberg', 'Goedemorgen buurman'. Die mensen moesten nog werken. Bertus was daarmee gestopt. Dat liet zijn bankrekening makkelijk toe en hij was de bankwereld helemaal zat, evenals de mensen in die wereld. Ook de bezorger van de supermarkt die drie keer per week zijn boodschappen kwam brengen noemde hem meneer Duivenberg. Datzelfde gold voor de huisarts die hij één keer per jaar zag. Toen zijn vrouw nog leefde had ze hem vaker naar de huisarts gestuurd. 'Ik wil dat je gezond blijft!' had ze tegen hem gezegd. 'Ik wil niet alleen achterblijven, hoor je?' Zelf had hij de afgelopen twaalf jaar aan den lijve ondervonden waarom ze daar zo op hamerde. Naast de buren, de bezorger en de huisarts kwam Bertus nauwelijks nog mensen tegen. Eigenlijk kwam Bertus nooit iemand tegen, het was altijd meneer Duivenberg die de mensen tegenkwam. Toch treurde Bertus niet meer. Hij had de afgelopen jaren zijn ritme ontwikkeld. Een wandeling in de morgen, dan de kranten doorspitten, dat kostte hem makkelijk de hele dag, tussendoor iets eten en 's avonds een maaltijd bereiden. Hij kookte elke dag voor zichzelf. Iets dat hij nooit had opgegeven. Na de avondmaaltijd keek hij het nieuws op televisie en daarna programma's over het nieuws en soms een documentaire. Altijd alleen maar Nederland één, twee en drie. Dat Ritme hield hem op de been en het hield de gedachten aan eenzaamheid daar waar ze hoorden, ergens buiten zijn bewustzijn.

Afdrukken

Het menu

Geschreven door Hilko Timmer.

Hij was zich ervan bewust, dat er meer nodig zou zijn dan goede argumenten om als matig succesvol schrijver een doorgewinterd bankdirecteur te overtuigen. Denkend aan negen manuscripten, waarvan er maar twee gepubliceerd waren, had Hidde het menu zorgvuldig uitgezocht.

Aperitief
Amon Tillado, een droge, elegante en frisse Sherry met een licht accent van noten.

Hidde zat bij binnenkomst van de heer Merweda aan de bar en genoot van de uitdrukking op het gezicht van de directeur. Meneer was meer luxe gewend en dit restaurant leek bij binnenkomst niet veel meer dan een eetcafé. Hidde kon met moeite zijn gezicht in de plooi houden bij het schouwspel van de directeur die met opgetrokken wenkbrauwen en weggezakte mondhoeken langzaam het restaurant rondkeek.

Afdrukken

Slaapverlamming

Geschreven door Hilko Timmer.

‘Symptomen zijn onder andere: hallucinaties, benauwdheid en druk op de borst. Het is allemaal niet echt.’ De opsomming hielp Stef om minder angstig te gaan slapen. Hij lag op zijn zij en herhaalde ‘het is niet echt.’ tot hij in slaap viel. Hij was gewend aan de angst voor wat er ging gebeuren en het in slaap vallen met dat kriebelende gevoel in zijn staartbotje.

De schimmen kwamen toch weer als een verrassing. Stef wist zeker, dat er iets in zijn kamer aanwezig was. Hij keek de slaapkamer rond. Zijn ogen waren alles wat hij kon bewegen. Er kwam een zwarte schim op hem af. Die zou langzaam van gedaante veranderen en als vrouw plaatsnemen op zijn borst. Ook dat voelde weer alsof het de eerste keer was. Het gewicht van de vrouwelijke figuur blokkeerde zijn ademhaling. Ze keek hem aan. Met haar blik trok ze zijn geest uit zijn lichaam. Wegkijken lukte niet meer. Ondanks de uittreding voelde hij hoe moeilijk zijn hart het had en hoe hij vergeefs naar zuurstof snakte. Hij zag ook Mara die naast hem lag te slapen. Roepen om hulp kon niet. Ze zou niet reageren. De vrouwelijke figuur op zijn borst werd groter en dikker. Ze had haar handen stevig om zijn keel. De slaapkamerdeur sloeg open en dicht. Er kwamen meer schimmen de kamer in. Sommigen op paard. Één van de ruiters kwam met getrokken zwaard op hem af. Door de steek in zijn borst werd zijn wereld zwart.

Stef opende zijn ogen en keek rond. Geen schimmen, wel zweet en in staat zijn hand op te tillen en zijn vingers te bewegen. Hij voelde de hand van Mara over zijn borst wrijven. Ze bedoelde het goed.

Afdrukken

Sprookje Het meisje zonder armpjes en beentjes

Geschreven door karin meijers.

Sprookjes, legendes en mythen spreken tot onze verbeelding. Velen vinden echter dat het fantasieverhalen zijn voor kinderen; verhalen die verder weinig met onze eigen realiteit van doen hebben. Maar stel je eens voor hoe je eigen levensverhaal er in de vorm van een sprookje uit zou zien...

Vroeger waren er de verhalenvertellers die hun verhalen in de vorm van legendes en mythen doorgaven aan de volgende generaties. Deze verhalen waren niet alleen ter vermaak of inspiratie, maar bevatten gelijktijdig ook een verborgen betekenis of waarheden die tot diepere inzichten leidden en vaak universele waarden bevatten. Sprookjes, legendes, mythen bestaan al eeuwen lang en komen over de hele wereld onder verschillende volkeren voor zonder hun waarde te hebben verloren. Maar ook onze eigen korte verhaaltjes, gedichten, kunnen ons leven verrijken en betekenis geven.

Ik nodig iedereen die van schrijven of dichten houdt van harte uit deze rubriek mede vorm en inhoud te geven!