Afdrukken

Wat is er mis met lokfietsen?

Geschreven door Nick Hibberd.

Lokfietsen

 Ik zag net een video op YouTube waar je geen comments op mag maken en die je niet kan delen. Toch wil ik er wat over zeggen. Je kan het videootje zoeken op YouTube als je "powlitie lokfiets" intoetst. Ik wil het afknallen met het volgende fictieve verhaal:

"Gert is 40. Hij was vroeg begonnen met drinken. Toen hij zei dat hij het niet lustte zeiden zijn oudere vrienden dat hij moest leren drinken. Ze blowde ook waar hij bij was maar ontweken hem toen ze harddrugs gebruikte. Hij gaat naar de HAVO. Als hij 16 is begint hij met uitgaan waar hij zelf ook begint met het gebruiken van harddrugs. Hij past goed in de groep, hij is er zo een die het buitenbeentje mee trekt en de leider temt. Hij leert Surinaamse woordjes van een vriend, hij wil alleen beleefde woordjes leren.

Hij is nu 20 en studeert aan de HBO. Hij woont voor het eerst op zichzelf. Hij is niet zo goed met huishouden. Op een gegeven moment is Gert op een houseparty met wat vrienden. Hij valt nog steeds goed in de groep en heeft nog veel vrienden van toen hij 16 was. Op deze houseparty gebruikt 40% van de bezoekers harddrugs. Er is een EHBO stand en 4 zalen met verschillende muziek, beveiliging en kraampjes voor drank. Een vriendin van hem wordt onwel en Gert ziet dat ze door een onbekende wordt meegenomen. Na 50 minuten het meisje niet te hebben gezien begint hij zich bezorgd te voelen. Ze ging toch met een onbekende mee terwijl ze zich niet goed voelde.

Gert loopt door de menigte richting de EHBO post, denkt hij. Gert heeft XTC gebruikt en voelt zich een beetje duizelig en misselijk. Hij is in zijn eentje en raakt helemaal verdwaald. Hij voelt een paniekgevoel opkomen. na een uur bereikt hij de EHBO en vraagt naar het meisje. Ze is al weg maar ze weten niet waarheen. Er bestonden nog geen mobiele telefoons. Gert voelt zich niet goed en gaat naar huis, hij besluit om haar de volgende dag te proberen te bereiken.

De volgende dag staat hij vroeg op. Als hij aankomt ziet hij een ambulance en een politieauto. Hij mag naar binnen lopen. Eenmaal binnen vertellen ze hem dat ze in het ziekenhuis ligt. Ze heeft een overdosis gehad en ligt in coma. Haar moeder moet huilen als ze het verteld en wil toch gastvrouw spelen voor de vriendjes van haar dochter. Ze probeert ze te ondersteunen. De ouders worden door de politie naar het ziekenhuis gebracht. Gert krijgt te horen dat vrienden van het meisje af hebben gesproken. Hij gaat er heen op de fiets. Hij heeft amper geslapen en is af en toe nog duizelig en misselijk. Eenmaal aangekomen ziet hij dat en vriendje van het meisje veel wordt ondersteund. Hij voelt zich paniekerig en krijgt het idee dat zijn vrienden hem buitensluiten.
Haar vriendje vraagt aan Gert waar ze waren geweest de vorige avond. De hele groep kijkt Gert aan. Gert zegt dat hij misselijk is en zich niet zo goed voelt. "Jij voelt je niet goed! wat dacht je van haar?" zegt haar vriendje. Het meisje overlijdt.


De maanden die daarop volgen wordt Gert een beetje buitengesloten door de groep. sommigen lijken boos te zijn. Gert gaat een avond in zijn eentje thuis cocaïne gebruiken. Hij laat zijn studie een beetje zitten. Zijn vrienden gaan allemaal een beetje een eigen kant op. Eentje wordt advocaat, de ander wordt politieagent, een ander werkt in een hotel. Twee vrienden ziet Gert nog.
Gert gaat steeds vaker cocaïne gebruiken, ook zonder dat zijn vrienden het weten. Zijn moeder belt op en verteld dat ze bezorgd is over Gert. Ze verteld Gert dat het ook biet goed gaat met zijn zus. Zij is op vakantie verkracht door een oudere man toen zij 16 was. Ze verteld het nu voor het eest aan familie. Dit is een grote schok voor Gert. Gert glijdt steeds verder af. Zijn twee vrienden gebruiken nog cocaïne maar kunnen nog steeds werken. Elke keer als ze bij Gert zijn vragen ze of hij al werkt. Gert voelt zich buitengesloten door de jongens maar blijft toch met ze omgaan omdat hij anders niemand heeft.

Vier fietsen

Hij leent geld van één van de jongens. Tijdens een ruzie hierover wordt Gert hard geslagen door de twee jongens waarbij zijn neus wordt gebroken. zijn huisgenoten klagen al maanden over Gert bij de huurbaas. Bij het horen over de ruzie besluit de huurbaas om een proces te beginnen tegen Gert. Gert verliest het proces en de deurwaarder komt zijn spullen verwijderen. Gert kan zijn zaakjes niet zo goed regelen onder de paniek. Gert raakt dakloos en is nog steeds verslaafd. Hij heeft weinig organisatietalent en moet toch kunnen eten en drinken.


Op een gegeven moment loopt Gert 's nachts door de binnenstad. Er zijn veel uitgaansgelegenheden open. Gert zou willen dat hij nog zo'n leven had als de mensen die hij ziet uitgaan. Gert gaat in een steegje liggen. Op een gegeven moment komt er een groepje uitgaande jongeren bij Gert staan. Ze plassen over Gert heen. Gert staat de volgende ochtend op en merkt dat hij naar urine ruikt. Gert wordt aangesproken door een man die vraagt of hij geld wil. De man geeft Gert een zaag en zegt dat Gert een fiets moet stelen. Gert zegt nee en de man bedreigd hem. Hij zegt dat gij Gert wel terug zou herkennen als hij hem op straat ziet. Gert steelt zijn eerste fiets. Een maand later weer een fiets. Een week later weer een fiets. op een gegeven moment heeft hij 20 fietsen gestolen.

Bij fiets nummer 21 stormt er een camera af op Gert."

Mijn vraag aan mensen die willen reageren is. Welke elementen van dit verhaal zouden kunnen voorkomen dat fiets nummer 21 werd gestolen. Hierbij kan je denken aan gebeurtenissen, mensen, organisaties, gevoelens, gedrag, acties, Gert zijn eigen beslissingen, middelen en voorwerpen.

 

Link forum

Afdrukken

Uitprintpuzzel: Sudoku 2 **

Geschreven door Ginger van Toor.Uitleg:

Een Sudoku is een puzzel van negen bij negen vakjes waarin al een aantal getallen zijn ingevuld.
Je dient de overige vakjes in te vullen op zo'n manier dat in elke horizontale kolom én in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Verder is de puzzel weer ingedeeld in 9 blokjes van 3 bij 3, die elk ook weer eenmaal de cijfers 1 tot en met 9 moeten bevatten.

De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven in sterren. Hoe meer sterren, hoe moeilijker de Sudoku.
Deze Sudoku heeft een moeilijkheidsgraad van 2 sterren (**).

De hokjes kunnen niet digitaal ingevuld worden, dus je zult de puzzel even moeten uitprinten om hem te kunnen maken.

Afdrukken

Uitprintpuzzel: Sudoku 1 **

Geschreven door Ginger van Toor.

Uitleg:
Een Sudoku is een puzzel van negen bij negen vakjes waarin al een aantal getallen zijn ingevuld.
Je dient de overige vakjes in te vullen op zo'n manier dat in elke horizontale kolom én in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Verder is de puzzel weer ingedeeld in 9 blokjes van 3 bij 3, die elk ook weer eenmaal de cijfers 1 tot en met 9 moeten bevatten.

De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven in sterren. Hoe meer sterren, hoe moeilijker de Sudoku.
Deze Sudoku heeft een moeilijkheidsgraad van 2 sterren (**).

De hokjes kunnen niet digitaal ingevuld worden, dus je zult de puzzel even moeten uitprinten om hem te kunnen maken.

Afdrukken

Het simplificeren van de wortel

Geschreven door Nick Hibberd.

Bekijk de volgende video's:

Les 1

Les 2

sqrt() betekent 'wortel', of Square Root in het Engels


Opdracht 1: Simplificeer de volgende wortels:

 photo Wortels_zps23942417.jpg


Opdracht 2: Formuleer je eigen opdrachten zoals die van opdracht 1:

  

Courtesy: www.yourteacher.com

Afdrukken

Raadsel: Hendrik Jan de Kerstman

Geschreven door A. Kesharie.

Het begint langzamerhand steeds kouder te worden in het land.
Het heeft voor het eerst sinds lange tijd gesneeuwd en overal in het land vallen er mensen, zodra ze ook maar een voet buiten de deur hebben gezet. Anderen lopen met blauwe vingers rond, want de handschoenen zijn maar niet aan te slepen.

Dit is opgevallen bij Hendrik Jan de Kerstman en daarom is hij speciaal langs de fabrieken gegaan om wat sneeuwschuivers en handschoenen in te slaan, met het idee om ze zelf rond te gaan brengen.

Hij is een opvallende verschijning: Hendrik Jan, op leeftijd, met een volle witte baard en een even volle buik die maar amper in zijn rode jasje past, springend op de rand van het dak, geheel in de kerstgedachte verzonken.

Plots glijdt hij uit en valt 50 voet naar beneden in een schoorsteen. Hij maakt een wonderbaarlijke val bovenop de zak met handschoenen en overleeft de valpartij. Hendrik Jan is taai en sterk en probeert al springend uit de schoorsteen terug te klimmen.

De schacht is 50 voet diep en de Kerstman kan elke minuut een sprong doen van 3 voet, maar omdat de schacht glad en beroet is glijdt hij elke minuut ook weer 2 voet terug.

Hoeveel minuten doet Hendrik Jan erover om uit de schoorsteen te geraken?