Afdrukken

Afscheid van Eetclub Nieuwegein

Geschreven door Rein.

Header Eetclub Nieuwegein aug2014

Eetclub Nieuwegein gestopt wegens herbestemming keuken

Het team van Eetclub Nieuwegein tijdens de AfscheidsBBQTot de zomervakantie 2014 werd er wekelijks op 2 plaatsen gekookt voor Eetclub Zinnenprikkels: op maandag in de stad Utrecht en op vrijdag in Nieuwegein.

Wegens herbestemming van de keuken van buurtcentrum Kerkveld, kan de locatie Nieuwegein in het nieuwe seizoen helaas niet meer worden gebruikt als kook- en eetlocatie.

Dit betekent dat we afscheid hebben moeten nemen van een gedeelte van de koks en eters die betrokken waren bij Eetclub Nieuwegein.

Buurtcentrum Kerkveld blijft locatie Zinnenprikkels!

Voor de geplande workshops en activiteiten in Nieuwegein verandert er niets: het buurtcentrum Kerkveld blijft gewoon een Zinnenprikkels-locatie. Alleen de wekelijkse eetclub op vrijdag vervalt.

Zomerse, smakelijke afscheidsBBQ

Op vrijdag 25 juli -een zonnige namiddag- werd de afsluiting van het eetclubseizoen bekroond met een afscheidsBBQ. Onder het genot van een uitgebreid hapje en drankje werd er bijgekletst en stilgestaan bij het einde van deze kooklocatie - veel medewerkers bleven langer hangen dan gewoonlijk, sommigen zelfs tot de zon onder ging...

De BBQ werd georganiseerd voor (en door!) het team van Eetclub Zinnenprikkels Nieuwegein en bestond uit een ruim en gevarieerd aanbod aan barbequevlees en -vega. Er kon worden gekozen uit diverse burgers, worsten en saté, in combinatie met stokbrood met kruidenboter, frites, paprika en pinda- en diverse andere sauzen.

Team Eetclub Zinnenprikkels Nieuwegein - klik op de foto voor volledige grootte.
IMG 5490 thumb   IMG 5492 thumb   IMG 5493 thumb

Zinnenprikkels bedankt iedereen die -soms een paar maanden, soms jarenlang- heeft bijgedragen aan de sfeer en het succes van de eetclub in het buurtcentrum Kerkveld!

Eetclub Zinnenprikkels Utrecht voorlopig enige kooklocatie

Vanaf september 2014 kookt een enthousiaste groep koks nog steeds wekelijks voor Eetclub Utrecht,
elke maandag in het cultureel dagcafé Kopi Susu. Naar een nieuwe tweede kooklocatie wordt gezocht.

Augustus 2014

Header Eetclub Utrecht

Afdrukken

Koken verbroedert

Geschreven door Marieke.

Diversas kookclub groepsfoto keukenInmiddels vindt Kookclub ‘In de wereldkeuken’ plaats aan de Marco Pololaan maar daarvoor had ze nog een plekje in het ‘Drie-Generatie-Centrum’ op de donderdagmiddag en –avond gevonden. Een Impressie:

Terwijl Oswin nog druk bezig is in de keuken hebben anderen tijd om me wat meer over hun kookclub te vertellen. Watse weet te melden dat de club is begonnen als activiteit voor cliënten van de SBWU en dat later ook mensen uit de wijk, die een kleine portemonnee hebben, mochten aanschuiven. Inmiddels is de verhouding SBWU-cliënten en wijkbewoners ongeveer 50-50. “Deze club heeft sfeer en gezelligheid, we hebben veel contacten onder elkaar en leren elkaar steeds beter kennen.
En als je naast elkaar leeft, kun je toch net zo goed samen eten,” vertelt Angelique.

Mirella Huijs richtte de kookclub op in 2012 vanuit haar bedrijf Diversas. Dat is een multicultureel evenementen- en cateringbedrijf dat ‘kwetsbare’ mensen graag een plekje geeft tijdens activiteiten, als vrijwilliger en in de toekomst wellicht zelfs als medewerker.
Ze vertelt trots dat kok Oswin inmiddels is uitgegroeid tot een waardige vervanger en binnenkort haar eerste werknemer wordt. “Via de kookclub komt men ook weer met andere activiteiten in aanraking. Zo is Ingrid intussen ook aan de slag gegaan bij Resto van Harte hier op dezelfde locatie,” zegt Mirella. “Ja, dat wilde ik net zeggen,” reageert Ingrid en enthousiast vervolgt ze: “Deze club heeft me echt uit mijn sociaal isolement gehaald. In januari 2013 kwam ik hier voor het eerst en sindsdien kom ik langzaam maar zeker weer steeds meer mijn huis uit. Ik heb weer sociale contacten, ook buiten de club om en in augustus ben ik actief geworden bij Resto van Harte.”

Als ik naar het verschil vraag tussen de kookclub en Resto, vertelt Ingrid dat de kookclub wat kleinschaliger en daardoor laagdrempeliger is en de kookclub kost wat minder tijd want we serveren maar twee gangen. Resto van Harte serveert drie gangen en heeft bovendien activiteiten tussen de gangen door zoals disco, een quiz of een optreden. Bij de kookclub hebben we wat meer tijd om elkaar aandacht te geven en lekker te kletsen.”

Dankzij de kookclub ontdekte Angelique dat er bokslessen speciaal voor vrouwen zijn en ook nog in hetzelfde gebouw. Nu sport ze weer met veel plezier. Oprichtster Mirella vindt het erg leuk om te zien dat de deelnemers hun kwaliteiten ontdekken en ondernemender worden. Dat was ook precies wat ze voor ogen had toen ze met dit project begon. Toen ze nog bij de SBWU werkte, vond ze het jammer dat er veel passiviteit was. Tijdens een inloop zag ze vaak dat er alleen maar koffie gedronken en gerookt werd. “Hier zijn we echt actief met en voor elkaar bezig. Iedereen doet wel iets dat aansluit bij wat hij of zij leuk vindt en kan en het samen bezig zijn en eten leidt weer tot saamhorigheid,” vertelt Mirella.

Er is geen vaste taakverdeling maar in de praktijk is er wel een ‘keukenteam’ en een ‘zaalteam’. Het ene groepje kookt terwijl het andere de tafels klaarzet en dekt, de maaltijd serveert en later weer afruimt. Hoewel het wel een vaste club is, kun je ook af en toe komen. De meesten bellen af als ze níet komen maar je kunt je ook voor losse keren aanmelden. Er worden nog mensen gezocht, die willen helpen met het doen van de boodschappen. Als die gedaan zijn, kan er gekookt worden, meestal vanaf een uur of half drie. De kookclub is elke donderdag en het hele jaar door tenzij Mirella bijvoorbeeld tijdens een vakantie een keer geen vervanger kan vinden maar dat is een zeldzaamheid.

Uliaa vindt het vooral leuk om allerlei dingen te leren zoals het snijden van groenten en vruchten maar ook het op smaak brengen van gerechten met kruiden: “Ik heb laatst samen met Mirella soep gemaakt,” zegt ze stralend. Uliaa heeft haar zoontje meegebracht, een kleine druktemaker die vrolijk rond loopt te rennen. Hoewel ze later ook haar dochtertje ophaalt, zijn er verder geen kinderen. Mirella zou het leuk vinden als meer moeders met hun kroost de weg naar de kookclub weten te vinden. Dat zou voor de kinderen veel leuker zijn en het zou helemaal ideaal zijn als één of meer vrijwilligers het op zich willen nemen om wat leuks met de kids te doen.

Ingrid werkt graag in de keuken, bijvoorbeeld de groentes snijden maar als er iets anders moet gebeuren, pak ik dat ook aan. Tussendoor afwassen zodat er in een schone keuken gewerkt kan worden is ook heel belangrijk. Angelique houdt het bij het snijwerk en het koken. Herman: “En ik kom om de boel op te maken, geintje, ik doe de afwas meestal. Watse vindt afwisseling juist heel belangrijk dus het is fijn dat hij steeds andere taken op zich kan nemen.

In de loop van het gesprek druppelen de smulpapen binnen die (deze keer) geen taak op zich hebben genomen. In totaal schuiven er 16 mensen aan.
Erik heeft er weer een lange werkdag op zitten en heeft daarom zelden tijd om te helpen bij het doen van boodschappen of koken. Maar hij ziet er na het eten wel op toe dat alles netjes opgeruimd wordt zodat de volgende groep weer alle ruimte heeft in het Drie-generatie-centrum.

Richard kwam eerst via Resto van Harte in het buurtcentrum terecht en ontdekte later dus ook de kookclub. Hij is uitvinder en een man van creatieve oplossingen. Thuis heeft hij veel gereedschap dus toen er laatst iets mis was met een scootmobiel had hij het zo gefikst. Zijn meest recente uitvinding heeft hij aan Philips verkocht. Het is een apparaatje dat pure zuurstof uit de lucht haalt: “Dit kunnen COPD-patiënten gemakkelijk meenemen en ze hoeven dus niet meer met zware zuurstofflessen rond te lopen.”

Coby heeft even een dutje gedaan maar is inmiddels weer wakker. Oswin is duidelijk meer een doener dan een prater. Hij is inmiddels klaar met koken maar houdt zich een beetje op de vlakte. Ingrid en Watse serveren het eten: een salade, spaghetti, bloemkool en voor de carnivoren plakjes kip. De komkommer is apart gehouden omdat één van de aanwezigen daar allergisch voor is.

Als ik vraag of ze vaste zitplekken hebben, zegt Ingrid gevat: “Nee hoor maar iedereen zit graag naast Richard.” Er klinkt gelach. “Nou daar ben ík dan mooi klaar mee,” roept Richard met een grote grijns.

Het is duidelijk dat smaken verschillen want op de vraag wat het lekkerste is dat ze tot nu toe gegeten hebben, vliegen zeer uiteenlopende gerechten over tafel. Herman vindt alles lekker en Ingrid eigenlijk ook maar toch vindt ze de stoofschotel echt ‘yummie’.
Erik voegt toe: “Ik zou het niet weten, ik eet zo veel en altijd lekker.” Angelique is dol op courgette gevuld met gehakt en gesmolten kaas en Uliaa vond een dessert van bladerdeeg met kersen, gecondenseerde melk en bastognekoeken erg geslaagd.
Richard bromt: “Nog niets, het lekkerste moet nog komen.” Maar na het eten laat hij Oswin, de chef van de avond, door een gebaar waarbij hij duim, wijs- en middelvinger kust, wel weten dat het subliem was. René voegt nog toe dat je ook niet té veel kunt verwachten gezien het kleine budget.

Mirella hoopt dat er in de toekomst nog meer kokers aansluiten. “Het is leuk om te zien dat het aantal mensen aan tafel groeit en er is nog plek voor meer deelnemers. Maar ik wil er wel voor waken dat het te groot wordt want het moet laagdrempelig en veilig blijven.”
Verder wil ze de club uitbreiden met lunch-catering: “Een paar mensen van de kookclub hebben me al eens geholpen bij een klus en dat was heel leuk. Het zou geweldig zijn als Diversas meer klanten krijgt en zo nog meer mensen de kans kan bieden om actief te worden en misschien zelfs door te groeien naar betaald werk.”

 

 

Waar: Marco Pololaan 115-117

Wanneer: Elke donderdag en het hele jaar door

Kosten: Een actieve bijdrage bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen, koken. tafel dekken, opruimen of afwassen. Het hoeft niet veel te zijn, je doet wat je leuk vindt en kunt. De bijdrage voor het driegangenmenu is €3,00 en de koffie kost €0,50 en de thee €0,30.

Aanmelden: Bij Mirella via de telefoon of sms of whatsapp op 06-49389093 of per mail via Mirella@diversas.nl en via FaceBook kan ook via de Diversas-pagina en daar staat nog veel meer info op net als op de website diversas.nl en op de site staat ook nog een contactformulier.

 

Afdrukken

Thuisafgehaald

Geschreven door Marieke.

Ben je een smulpaap maar heb je geen zin om te koken en ben je de snackbar en kant-en-klaar-maaltijden zat? Dan is dit een fantastische oplossing.
Thuiskoks delen hun maaltijden via de site thuisafgehaald.nl. Als je je aanmeldt, ontvang je een bericht als er bij jou in de buurt een maaltijd wordt aangeboden. Je kunt zelf de maximale afstand bepalen die je wilt afleggen om een 'homecooked meal' bemachtigen. Je favoriete koks kun je specifiek volgen.

Vind je het leuk om te koken of ben je een echte keukenprins(es)? Dan is thusiafgehaald een leuke manier om anderen kennis te laten maken met jouw kookkunsten. Je bepaalt zelf hoeveel porties je aanbiedt en wat de prijs per portie is. Ook kun je aangeven tot welk moment mensen een maaltijd bij je kunnen bestellen en wanneer de maaltijden opgehaald kunnen worden.
Ook kun je maaltijden aanbieden die je bereid bent op verzoek te maken.

Tot nu toe heb ik vaker gekookt dan afgehaald. Ik vind koken leuk maar niet voor mij alleen. Het is heel grappig dat mensen met bakjes of pannetjes bij mij thuis komen. Ze kunnen dus letterlijk een kijkje bij mij in de keuken nemen.
Door de berichtjes die ik krijg en maaltijden van anderen te proeven, word ik ook weer geïnspireerd om nieuwe dingen uit te proberen. En ik heb een legitieme reden om eens te gluren bij de buren.


Thuisafgehaald