Afdrukken

Nick's beschouwingen

Geschreven door Nick.

In de marketingwereld hoor je mensen vaak roepen dat je alles simpel moet houden. Zo worden recalmeteksten zo afgestemd dat het vooral gemak moet uitstralen. Een reclame moet gemakkelijk zijn om naar te luisteren en geen inspanning kosten. Dat geeft het gevoel dat de zaken op orde zijn binnen het bedrijf en dat er door het bedrijf werk uit handen wordt genomen in plaats van werk oplevert, behalve uitzendbureau's. Zo worden bedrijfsnamen vaak succesvoller als ze door iedereen verstaanbaar zijn, alsof een kind ze zou hebben kunnen uitkramen voordat die een taal heeft geleerd. GeÏllistreerd uit de volgende voorbeelden:

Google
De eerste is zo'n woord wat een baby ook wel verstaat en draagt geen betekenis, eerder een gevoel van geliefd zijn. Zo zou google een mimiek kunnen zijn van een ouder die het kind na doet.

Apple
De tweede dat zou iets zijn waar een kind snel achter komt wat het is. Welk object hoort bij welk woord, zo zijn nieuwsgierige kinderen er al vrij vroeg bij om naar dingen te wijzen en vragen hoe het heet. Vooral etenswaren genieten vaak snel de aandacht.

Yahoo
Yahoo zou een woord zijn wat pancultureel herkenbaar was voordat de merknaam bestond. Door de export van media door de jaren heen vanuit Engelstalige mediaconcerns zou het woord 'pancultureel herkenbaar' zijn als uiting van plezier.

Hotmail
Hotmail zou verward kunnen worden met 'hot male' en spreekt vooral de gonaden aan.

DOS
Een afkorting van de elektrotechnische thermen "Disk Opperating System" waarvan geen enkel kind of digibeet de betekenis bekend is. Vooral een merknaam dus dat een bepaalde specialisme aanspreekt en meer cognitieve uitwerking vereist om de betekenis herkenbaar te maken. De medeklinkers "D" en "S" vergen ook meer fijnmotirisch vaardigheid, dus vervaardiging van de medeklinkers zouden typisch later in de taalontwikkeling plaatstvinden.

De uiteindelijke ideeën als merknamen die voortvloeien uit de marketing zijn zo simpel mogelijk. Echter zijn de methoden om achter die simpele ideeën te komen het meest complex en vereissen scholing in panculturele studie. Daarom doe ik even mijn marketing petje af en zet een filosofie petje op en probeer zo verstaanbaar mogelijk moeilijke concepten uit een rijtje te zetten met de volgende video's.

Phenomenology                                                                                         Historicism 

 

 

 

 Intercultural Communication
                                                                Holism in non-forensic phychiatry

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook is het zo dat youtube een nieuw medium is waar mensen vrij kunnen communiceren met mensen over de hele wereld. Bij initiatie is het te verwachten dat een een turbulente periode aantrekt en bij bepaald zoekgedrag komt men de extremiteiten tegen van waar communicatie mis kan gaan. Je kan controverse, complotten, linguistisch geweld en misrepresentatie van ideologische voorkeuren over vele manieren bekijken. Maar om het te illustreren kan je het even op twee manieren bekijken en dat is:

- De cognitieve controverse wordt verzadigd op een manier dat behoefte aan uitingen van geweld op linguistisch niveau er toe leidt dat fysiek geweld op straatniveau minder vaak voor komt.

- De cognitieve controverse wordt aangeleerd door het veelvuldig worden blootgesteld aan controverse en leidt tot meer fysiek geweld op straatniveau.

Iedereen heeft hier vrijheid van meningsuiting op youtube en mag zeggen wat diegene wil. Iedereen kan een priesterpetje opzetten, of een filosofiepetje, of een fitnesspetje. Zo langzamerhand kan het zijn dat we elkaar eens wat beter leren kennen op de wereld. Alleen blijven verstandige, geduldige, overdachte, non-presumptieve ideeën vaak op de achtergrond. Enerzeids omdat de verstandigen er een beetje van weg willen blijven, anderzijds omdat mensen meer naar antwoorden op zoek zijn dan vragen.

Tijdens workshop geven heb ik in mijn beginjaren weleens gestuit op schaamte toen ik iets uit heb gelegd wat ik niet zeker wist. Dit kwam voort uit zenuwen, iemand stelde een indringende vraag over de stof die ik aan het behandelen was. Uit zenuwen gaf ik een antwoord voordat het was onderzocht. Later las ik dat het idee wat ik toen heb verteld niet overeenkwam met de wetenschap. Ik heb nu geleerd om af en toe gewoon als ik het antwoord niet weet uit de leggen dat ik het niet weet.

 

Afdrukken

Industriële revolutie Engeland

Geschreven door Nick.Ik ben laatst op visite geweest in Engeland bij familie. Hier ben in naar Armley Mills geweest. Hier heb ik foto's van genomen en een video. Deze wil ik graag met jullie delen met een verhaal er bij.

Armley Mills is een museum over de industriële revolutie in Engeland. Er staan nog werkende machines uit de tijd toen de grote locatie werd gebruikt als katoenspinnerij. Verhalen over een gevaarlijke werkomgeving voor weinig loon wat we ons tegenwoordig haast nog kunnen voorstellen. Natuurlijk gebeuren er wel nog nare dingen op de werkplek, dan eerder incidenteel dan structureel, maar de frequentie en intensiviteit van toen is nu weg. Deels door arbeidsrecht dan nu in werking is, deels door de mensen die er een strijd voor hebben gevoerd en nog steeds voeren.

Gelukkig als zo iets in Nederland voor zou komen anno 2013 dan zijn er hele volksstammen die geloven dat deze excessen verkeerd zijn, en het zal moeilijk zijn om zo iets nog geheim te houden voor mensen die uit zijn op het uitbuiten van het zweet van mensen op zo'n niveau. Dat we zo niet met elkaar omgaan is dan ook nu ingebed in onze cultuur.


 photo 6fffabb3-9acf-405f-8b1b-4b2c76c501eb_zps2e90b5c4.jpg
 photo 02_zoomed_zps88c979a7.jpg photo 85012-425x282-CottonPlant_zpsf14d0244.jpg

K
atoen:

Het woord katoen stamt van het Arabische woord قُطْن(Qut'n). Het woord werd in Spanje overgenomen(algodón) en later in het Engelse woord 'cotoun'dat ontspond rond 1100 A.D vanuit het eerdere 'cotun' in gebruikt rond 1000 A.D. En in het Italiaans 'cotone' in gebruik rond hetzelfde tijdperk. Het woord is meest waarschijnlijk overgewaaid vanuit Egypte uit een heel vroeg tijdperk, mogelijk zelfs vanuit het oude Egyptische rijk rond 3000 B.C..

Het vroegst dat het gebruik van katoen is gezien is zo'n 3000 jaar geleden in India. De isolerende werking van katoen is natuurlijk al aangenomen als je het aanraakt en duur is het wel waarschijnlijk dat het lang voor die tijd in gebruik is genomen door mensen.

Katoen groeit aan de plantfamilie gossypium, waarvan er meerdere subgeni zijn. De plant heeft oorspronkelijk in zijn wilde vorm gedomineerd in Zuid Amerika, India, Centraal Amerika, Mexico, Pakistan en Egypte.

Het cultiveren en bewerken van katoen is in Engeland tot een groei gekomen rond het jaar 1185 met de eerste registratie van fulling mills vaak langs stromen en rivieren. Waar een gemeenschap mensen is gespecialiseerd in het bewerken van katoen dat in de omtrekken van de rivieren wonen in de middeleeuwen. Er waren 'estates' waar eigenaren van de attributen voor katoenbewerking en het land om de rivieren werden beheerd door een 'Templar'.

 photo IMG_0088_zpsbab45be1.jpg

Leeds:

Tegen 1324 was er in Leeds tenminste 1 'Fulling Mill'. George Sorocold is er achter gekomen dat je meer kon verdienen aan katoen als alles onder één kap verwerkt zou worden met all benodigde gereedschap. In 1725 heeft hij in opdracht van katoenboer Thomas Lombe de eerste toegewezen behuizingen voor het verwerken van katoen gebouwd. Delen van het proces werden tijdens de 18de eeuw steeds meer gemechaniseerd. Onder anderen het kaarden(borstelen) en het spinnen. Met de komst van machines werd het werk eenvoudiger en was er minder behoefte aan speciale vaardigheden.


 photo 2013-01-04121214_zpsdfaf73b7.jpg
Afdrukken

Er zit een nijlpaard in mijn huis!

Geschreven door Matthijs Knoop.

'There's a hippo in my house', Het ontroerende verhaal van Jessica, een Nijlpaard die als baby in huis genomen werd door Tonie & Shirley Joubert. Jessica werd opgevoed tussen de honden, en zal zich nooit bewust zijn van het feit dat ze één van de gevaarlijkste dieren ter wereld is. Kortom een mooie film over een band tussen mens en dier, die tot nu toe als onmogelijk werd beschouwd.