Afdrukken

Filmtips - top 5 van Tess

Geschreven door Tess .

1. "As good as it gets" met Jack Nicholson en Helen Hunt uit 1997 (comedy)
2. "Mr. Jones" met Richard Gere en Anne Bancroft uit 1993 (romantisch drama) 
3. "Girl Interrupted" met Wynona Ryder en Angelina Jolie uit 2000 (drama)
4. "Nell" met Jodie Foster en Liam Neeson uit 1994 (drama)
5. "The Witches" (komisch drama, gebaseerd is op een boek van Roald Dahl)

Het betreffen allemaal opmerkelijke film-hits en ikzelf vind het leuk dat deze films ietwat gedateerd zijn. Zodoende kun je de films vergelijken met de huidige tijdgeest.

"As Good As It Gets"

"As good as it gets" blijft een intrigerende film al is het alleen maar al om de acteurs Jack Nicholson ("one flew over the cookoo's nest") en Helen Hunt. De twee raken verliefd op elkaar in de film, doordat de man iedere dag het restaurant bezoekt waar de vrouw als serveerster werkt. De man lijdt aan een dwang-neurotische stoornis. Mijn mening over Jack Nicholson is dat hij zijn rol bijzonder goed neerzet. Het lijkt haast wel of hij zich totaal in zijn rol verdiept heeft. Tijdens de film ervaart de kijker hoe zijn dwang-neuroses ontstaan en tot uiting komen. Doordat het een comedy is, kun je er als kijker hartelijk om lachen, hoewel ook zichtbaar is dat de hoofdpersoon er ernstig onder lijdt.

"Mr. Jones""Mr. Jones" is vergeleken met de vorige film meer gericht op licht vermaak. De hoofdpersoon, gespeeld door Richard Gere, lijdt aan een Bipolaire Stoornis (= Manisch-depressiviteit). Hij werkt als timmerman in de bouw. De film laat lange tijd de manische kant van de hoofdpersoon zien. Goed aan de film vind ik dat de regisseur begint met het laten zien van het ontstaan van de "euforie" van de hoofdpersoon. Wanneer hij dit ervaart, beseft hij niet dat hij uit balans begint te raken en eigenlijk hypomaan aan het worden is. Hij gaat onverantwoordelijk te werk in de bouw, door op een onmogelijke wijze te klimmen en te springen. Uiteindelijk belandt hij toch bij een psychiater en raakt ook opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij wordt hopeloos verliefd op zijn psychiater, Bancroft. Zij niet direct op hem.

"Girl Interupted""Girl Interrupted" met Wynona Ryder, Angelina Jolie en Woopie Goldberg is een meeslepende, toch af en toe komische film. Eind jaren vijftig zorgen de ouders van een depressieve adolescente vrouw er zelf voor dat zij wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Vanwege de tijdgeest werken daar alleen vrouwen en verblijven hier ook vrouwen. Gaandeweg de film wordt steeds duidelijker dat alle vrouwen zeer uiteenlopende psychiatrische aandoeningen hebben. De vrouwen ondergaan zelfs straffen als in een koudwaterbad gegooid worden door de verpleging, wanneer zij zich niet aan bepaalde afspraken houden of de orde op de afdeling verstoren. Als kijker word je aardig "meegezogen" door de sfeer. Aan het einde van de film neemt de vrouw op zeer ontroerende wijze afscheid van haar "tijdelijke vriendinnen".


"Nell"De film "Nell", gaat over een wereldvreemde vrouw die in de natuur is opgevoed door de dieren. De pers krijgt hier lucht van en een doctor reist af om de vrouw hopelijk te kunnen ontmoeten. Markant aan de film is dat de vrouw dierengeluiden produceert, omdat ze natuurlijk nooit geleerd heeft te communiceren als mens. Ze beweegt zich ook als een dier voort. Persoonlijk vind ik dit een prachtfilm, temeer omdat de regisseur er zeer goed in geslaagd is naast de schitterende natuurbeelden, het grote hiaat aan de kijker te tonen tussen deze bijzondere vrouw en de gewone maatschappij. Uiteindelijk slaagt de doctor er zelfs in haar te leren spreken en zich tot uiting te laten komen als een volwassen mens. Het is een zeer intrigerende film die bovendien gebaseerd is op ware feiten.


"The Witches""The Witches" is een film die voornamelijk over heksen gaat. Zeker de moeite waard als je eens iets anders aan je hoofd wilt. Roald Dahl, de auteur van het boek kent bijna iedereen denk ik nog wel van Engelse les op de middelbare school.